Premium-tasoa ja suuren tilan tuntua keisaripuulla

Julkaistu 04.07.2023

Upeisiin Näsijärven maisemiin remontoidussa rivitalokohteessa haluttiin sauna- ja kylpyhuoneosastolle tuoda luksusta ja ylellisyyttä. Franssila Laatat Oy:n suunnittelemassa ja Franssila Kylpyhuoneet Oyn urakoimassa kohteessa uusi saunamateriaali, keisaripuu, pääsi pääelementin rooliin.

Vuonna 2022 remontoidussa kaksikerroksisessa rivitalokohteessa toteutettiin kokonaisvaltainen kylpyhuone ja saunaremontti, jossa asiakkaan visio tuotteiden laadukkuudesta sekä tilan toimivuudesta haluttiin toteuttaa todella tarkasti.

Heti projektin suunnitteluvaiheen alussa asiakkaalla oli selkeä tavoite sauna-kylpyhuoneosaston lopputuloksesta, varustetasosta sekä laadukkuudesta. Näin työ päädyttiin tilaamaan Franssila Kylpyhuoneet Oy:ltä. Yhdessä asiakkaan kanssa suunniteltu kokonaisuus piilottaa sisäänsä monta yksityiskohtaa, joita on hiottu täydellisyyteen saakka.

Uusi keisaripuu pääroolissa

Suunnitteluvaiheen alkaessa huomioitiin asiakkaan toiveet kodinhoitohuoneen sekä kylpyhuoneen väriteeman jatkumosta. Kodinhoitohuoneeseen vaihdettiin uusi lattialaatoitus sekä maalattiin seinät, mutta hyvä kuntoinen ja kaunis lämpökäsitelty tervaleppä kattopaneeli haluttiin säilyttää. Lämpökäsitellyn tervalepän kaunis ruskea sävy toimi suunnannäyttäjänä myös saunan ja kylpyhuoneen väriteemaan, jonka kautta luonnollinen valinta oli keisaripuun keskipaahtoinen materiaali.

Kohteen lopputuloksesta haluttiin laadukas ja näyttävä, jossa keisaripuun sävy ja puun kuvio saisivat olla pääosassa. Materiaali oli vielä tässä vaiheessa uusi tuttavuus Franssilan työtiimille, mutta asiakkaan ja yrityksen välinen luottamus antoi sinetin uuden ajan saunamateriaalin hyödyntämiseen kohteessa.

Kun kyseistä kohdetta lähdettiin suunnittelemaan meillä ei ollut näyttää asiakkaalle referenssikuvia, sillä tuote oli tullut uutena valikoimaamme. Suunnittelutyössä hyödynnettiin 3D-mallintamista, jonka avulla puun ulkonäkö ja sävy saatiin upotettua suunnittelumalleihin aiemmin studiolla otetuista tekstuurikuvista, kertoo Franssila Laatat Oyn suunnittelija Tiina Vuorio.

Uutena tuotteena valikoimaan tullut keisaripuu oli kiinnittänyt laatutietoisen asiakkaan huomion kauniin ulkonäkönsä sekä monikäyttöisyytensä vuoksi. Kohteessa hyödynnettiin keisaripuun eleganttia ulkonäköä niin yksityiskohdissa kuin isossa kuvassa.

Suuren tilan tuntua

Kun lähdetään suunnittelemaan kokonaisvaltaista sauna-kylpyhuoneremonttia, tulee kohteen mittausten sekä pohjatöiden olla tarkkoja. Tässä kohteessa pohjatöissä jouduttiin miettimään rakenteita sekä suunnittelemaan tilan maksimaalinen käyttö todella tarkasti. Pinta-alaltaan noin 3,2 neliöinen sauna sekä 3 neliöinen kylpyhuone haluttiin toteuttaa mahdollisimman valoisaksi sekä suuren tilan tuntuiseksi pienistä neliömääristä huolimatta.

Tilaan ei itsessään solju suuria määriä luonnonvaloa, joten valaistuksen ja materiaalien valinnassa oltiin todella tarkkoja. Siksi väriteemasta haluttiin mahdollisimman kirkas tuomaan vastapainoa valonlähteille, sekä sitomaan tilat toisiinsa saumattomasti.

Hyvin nopeasti suunnitteluvaiheessa huomattiin, että saunatilan kiukaan tulisi olla seinälle kiinnitettävä, mikäli lauteet halutaan toisiaan vastakkain. 3D-mallinnoksen avulla pyöriteltiin eri suunnitteluvaihtoehtoja, joiden perusteella päädyttiin moderniin, pieneen saunaan harvinaisempaan laudemalliin.
Tässä kohteessa laudesyvyys on 55 cm, joka on ihanteellista laudesyvyyttä kapeampi. Jo suunnitteluvaiheessa oli tiedossa, ettei saunan lauteilla pystyisi makoilemaan, sillä laude pituudessaan sekä leveydessään on tähän liian kapea. Tämä kaksi laudetta vastakkain malli oli kuitenkin tilankäytön kannalta kaikista paras ja tyylikkäin ratkaisu kokonaisuuteen, Vuorio jatkaa.
Kyseisessä kohteessa keisaripuusta rakennettuun saunaan on tehty runko siten, että itse pääroolissa oleva keisaripuu pääsee valokeilaan. Piilotettu runko mahdollistaa kauniin ruskean kuvioinnin elävyyden ja loiston.

Prototyöt varmistivat materiaalin toimivuuden ja käytännöllisyyden

Uutta keisaripuuta työstettäessä ja kohdetta suunniteltaessa materiaali kävi läpi suuria prototyö vaiheita puusepällä, joissa varmistettiin tuotteen toimivuus sekä esimerkiksi erilaiset liimaukset. Kun materiaali todettiin hyväksi, tehtiin kohteeseen tarkistuslaskennat ja aloitettiin puusepän toimesta itse asiakkaalle tilatun materiaalin työstäminen. Materiaalista on kantautunut puusepältä positiivisia kommentteja.
Keisaripuu itsessään on todella kevyt materiaali, jota myös puusepän oli helppo käsitellä niin prototyön kuin itse asiakkaalle luodun kokonaisuuden teossa. Myös muihin puulajeihin verrattaessa keisaripuun ominaisuus on sen vähäinen pölyäminen, joka helpottaa esimerkiksi eri pintojen ja kulmien leikkaamisessa ja rakentamisessa, Tiina Vuorio kertoo.

Keisaripuun keveys on tullut urakoissa suureksi eduksi, sillä materiaalin kantaminen kohteissa on muihin puulajeihin verrattuna huomattavasti mielekkäämpää.

Yksityiskohtainen suunnittelu takaa saumattoman lopputuloksen

Kun yhdistetään pieni tila ammattitaitoisen ja tarkan suunnittelun kanssa saadaan kohteeseen luotua yksityiskohtainen ja täydellinen lopputulos. Asiakkaan toiveissa tässä kohteessa oli sijoittaa sauna-kylpyhuoneosastolle muun muassa äänentoistojärjestelmä, tunnelmavalaistus LED-valonauhan avulla sekä piiloasennettu kattosuihku.

Yksityiskohtia löytyy myös Tiina Vuorion luomasta suunnitelmasta, jonka avulla keisaripuusta valmistettu sauna yhdistyy saumattomasti kylpyhuoneeseen. Kylpyhuoneen seinää sekä lattiaa koristavat 150 cm pituiset upeat vaaleanharmaat laatat, joiden käytännöllisyys palvelee asukasta vuosien ajan.
Etsimme mahdollisimman toimivaa ja kaunista ratkaisua, jonka kautta päädyimme kylpyhuoneessa käyttämään koko seinän levyistä 150 cm leveää laattaa.

Tällaisen erikoiskokoisen laatan käyttämisessä on omat haasteensa, kun halutaan luoda mahdollisimman saumaton, kaunis ja turvallinen lopputulos. Suunnittelija Vuorion sekä asiakkaan toiveissa oli laatta, joka ei muuttuisi veden kanssa liukkaaksi.

Tällaisissa pienissä yksityiskohdissa on hieno päästä käyttämään suunnittelijana ammattitaitoa ja toteuttaa asiakkaan toiveita. Useasti kylpyhuonetta suunniteltaessa liukastumisvaarat sekä muut turvallisuusseikat saattavat jäädä ulkonäön ja käytännöllisyyden varjoon, jolloin on meidän, suunnittelijoiden vastuulla ottaa huomioon myös nämä asiat, Vuorio kertoo.

Erikoiskokoisen laatan asentamisessa oltiin tarkkoja: laatta on mitoitettu juuri oikean kokoiseksi, sillä lasiseinän sijaintia voitiin mitoittaa laatan mukaan. Näin luonnonvalo sekä vaalea kylpyhuone antavat keisaripuun kauniille kuvioinnille ja keskiruskealle värille sen tarvitsemaa valoa luoden kokonaisuudesta avaran, tilavan sekä valoisan.

Räätälöinti mahdollistaa asiakkaan villeimmätkin toiveet

Keisaripuu toimitetaan Suomeen raakatukkeina Euroopasta. Raakatukkeina tuotu materiaali on helposti räätälöitävissä kysynnän mukaan.

Tampereen varastoltamme on tilattavissa heti toimitukseen paneeli- ja laudevaihtoehtoja, mutta mikäli olet tilauksen kanssa ajoissa, on materiaali on myös mahdollista tilata juuri sinun toivomiesi mittojen mukaan. Olipa haaveissasi akustiikkarimapaneelit, tai perinteiset saunan lauteet, onnistuvat kaikki vaihtoehdot kätevästi keisaripuusta.

Jos keisaripuun värivalikoima vielä mietityttää voit tilata verkkosivuiltamme kotiisi veloituksettomat näytepalat, joiden avulla valinta helpottuu huomattomasti. Värinäytteet pääset tilaamaan tästä.