Mitä alkuvaiheen konsultointi maksaa, ja mitä lisäarvoa siitä saat?

Julkaistu 21.02.2023

Tarjoamme asiakkaillemme yhtenä suunnittelupalvelun muotona rakennusprojektin alkukartoitusta. Palvelu on kehitetty enimmäkseen uudiskohteita varten, mutta se on sovellettavissa hieman laajempiin/haastavampiin remontointihankkeisiin myös. Alkukartoitus on parhaimmillaan kun kohteessa ei ole oikeastaan tehty vielä mitään konkreettista. Jonkunlaiset pohjaluonnokset on toki hyvä olla olemassa mutta esimerkiksi virallisia ARK-kuviakaan ei tässä vaiheessa yleisesti ole pakko olla.

Alkukartoituksessa käydään läpi projektin kaikki sisustukseen vaikuttavat osa alueet:

– asuintilat, niiden pohjaratkaisut
– mitoitus, ja mahdolliset huomioitavat asiat niiden puitteissa
– kaivoratkaisut
– mahdolliset erikoisuudet vesikalustuksessa
– kalustussuunnittelun raamit
– pintamateriaali toiveet (esim. laattakokoja voidaan jo miettiä, jotka osaltaan vaikuttavat tilojen ja seinien mitoituksiin)
– aikataulu
– alustava ”noin” budjetti pintaratkaisuille
– asiakkaan toiveet ja tarpeet
– mahdollinen lisäsuunnittelun tarve

Alkukartoitukseen varataan aikaa livepalaveriin noin 2 tuntia, jonka jälkeen palaverin puitteissa tehdään dokumentoinnit sovitusti ja mietitään jatko.

Alkukartoituksen perusteella rakentajan on huomattavasti helpompi lähestyä teknisiä suunnittelijoita, kuten LVI- ja sähkösuunnittelijoita, kädessään nippu uusinta tietoa, ja jo valmiita ehdotuksia ratkaisuista. Myös arkkitehtien työtä helpottaa, kun erikoisratkaisuista on tietoa heti alkuvaiheesta lähtien. Usein kuitenkaan normaali kuluttaja ei edes osaa miettiä mitä haluta. Usein kuulee, että esimerkiksi linjakaivoja ei osaa edes ajatella alkuvaiheessa, koska ei tiedä miten ne vaikuttaa mihinkin, ja mitä hyötyjä / haittoja missäkin tavassa toteuttaa linjakaivo on. Rakentaja saa meiltä puolueetonta tietoa siitä mikä on tehtävissä ja mikä ei, mitä mikäkin asia maksaa, ja mikä vaikuttaa mihinkin. Me osaamme huomioida detalji asioita eri tavalla kuin esimerkiksi useimmiten arkkitehtisuunnittelussa huomioidaan (sehän ei useimmiten heidän töihinsä edes kuulu).

Lisäksi kun tehdään alkukartoitus, on siinä helppo jo nähdä, että missä vaiheissa rakentaja mahdollisesti tarvitsee suunnitteluapua jatkossa. Rakennusprojektit on useimmiten vähintään vuoden mittaisia urakoita, ja niiden aikana sattuu ja tapahtuu. Kun pitää samoja kumppaneita projektissa alusta loppuun, kaikki tietää missä mennään.

Alkukartoituksen hinta toteutetaan tuntihinnalla. Hinta voidaan arvioida projektikohtaisesti hyvinkin tarkasti, mutta useimmiten alkukartoitukseen kuluu aikaa 2 tunnin tapaamisen lisäksi 3-5 tuntia paperitöissä, ja mahdollisissa lisätöissä. Kokonaisuuden hinnaksi muodostuu siten 450 – 650€. Tuolla rahalla saa melko paljon vastinetta, ja se maksaa itsensä useimmiten takaisin jo heti urakan alkuvaiheissa, kun erilaisilta suunnittelumuutoksilta vältytään. Lisäksi palvelu vähentää osapuolten välistä miskommunikaatiota, kun tehdään selkeät dokumentoinnit muutoksista ja toiveista jo alkuunsa.

Kysy ihmeessä lisää 😊